„Wczesne z dwóch lokalizacji” relacja z gospodarstw ogrodniczych produkujących kapustę białą zamieszczona w nr 7/2020 czasopisma WiOM wydawnictwa PWR

Między dwoma gospodarstwami w woj. zachodniopomorskim i łódzkim widać różnicę nie tylko w zaawansowaniu wegetacji (oczywiście na korzyść łódzkiego), ale także w cenie główki kapusty 1 czerwca – tu przynajmniej o złotówkę przebija zachodniopomorskie. Z PIASECZNIKA W gospodarstwie Adama Jastrząbka (powiat choszczeński, woj. zachodniopomorskie) kapusta pełni niebagatelną rolę. W tym roku jest 17 ha z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych i do kiszenia – na miejscu, w gospodarstwie. Pierwsze tegoroczne sadzenie pod włókninę miało miejsce 20 marca. Posadzono odmiany […]

Cebula uprawiana z pasją, cz. II 85 t/ha jest możliwe

W gospodarstwie Adama Koczoskiego cebula uprawiana jest na średnim areale (czytaj cz. I), ale w kierunku najwyższych plonów i pierwszorzędnej jakości. Gospodarz podkreśla, że kluczem do tego są pewne szczegóły uprawowe, o których pisaliśmy w pierwszej części reportażu. Co jeszcze wpływa na możliwości uzyskiwania plonów cebuli na poziomie 85 t/ha. Pole cebuli powinno być wolne od chwastów Bezwzględne należy pilnować, aby pole było całkowicie wolne od  chwastów przynajmniej do czasu […]

Cebula uprawiana z pasją, PNOS Profi z wizytą u p. Adama Koczoskiego

PNOS Profi Dariusz Kacprzak i Dorota Burdek – z wizytą u Pana Adama Koczoskiego z miejscowości Dwikozy specjalizującego się w usługach rolnych, a także prowadzącego gospodarstwo, w którym uprawiana jest m.in. cebula. Powierzchnia uprawy tego gatunku nie jest może zbyt duża (kilka hektarów), to jednak nie jest żadnym wyznacznikiem powodzenia uprawy. Liczy się zysk jaki można uzyska w przeliczeniu na hektar uprawy. W jego ocenie można mieć kilka hektarów, które […]